Jdi na obsah Jdi na menu
 


Velikonoční Jidáše

article preview

Jidáše jsou podobné jako mazanec, Velikonoční pečivo z kynutého těsta. Mohou se zaplétat do různých tvarů, typický je provaz. Symbolizuje Jidáše, který se oběsil potom co zradil Ježíše. Podle tradice by se jidáše měli konzumovat na Zelený čtvrtek, před východem Slunce , abyste byli chráněni před lidskou zradou

 

Jidáše

Suroviny: těsto - 1kg hladké mouky, 30g droždí, 350ml mléka, 120g másla, 100g cukru krupice, 2 žloutky, 1 špetka soli

1 vejce na potření, pečící papír, tekutý med, moučkový cukr

 

Zpracování: z malého množství mléka, mouky, lžičky cukru a rozdrobeného droždí připravíme kvásek, který po vzejití přidáme do prosáté mouky s cukrem a špetkou soli

žloutky utřeme do pěny a spolu se změklým máslem přidáme k mouce a kvásku, podle potřeby doplníme vlažným mlékem a vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které necháme kynout na teplém místě

z těsta nakrájíme kousky, zakulatíme, uděláme tenké válečky, cca 20cm dlouhé, a stáčíme do kuřátek, tvar jidášů

klademe je na pečící papír, necháme mírně vykynout

poté potřeme rozšlehaným vejcem, upečeme ve vyhřáté troubě při 190°C

po upečení, ještě horké, je potřeme mašlovačkou rozehřátým medem, nebo je místo medu posypte moučkovým cukrem

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář