Jdi na obsah Jdi na menu
 


Svatý Václav - 28.9.

article preview

Svatý Václav - příběh

Byl jednou jeden princ jménem Václav. Už od malička byl velmi hodný a rád pomáhal druhým. Jeho babička Ludmila ho učila být moudrý, laskavý, a odvážný, protože věděla, že jednou se stane králem a bude se starat o celý svůj lid.

Když Václav vyrostl, stal se opravdu králem. A byl to král velmi spravedlivý.  Starával se o chudé, pomáhal nemocným a vždy se snažil, aby se lidem v jeho zemi dobře žilo. Lidé ho měli rádi, protože věděli, že se na něj mohou spolehnout. jednoho dne, ale přišla zlá zpráva. Václavův bratr Boleslav začal závidět, že je Václav králem. Chtěl být králem on sám  nebyl vůbec šťastný, když viděl, jak moc lidé Václava milují.

 

Jedno v noci, když Václav odpočíval po dlouhém dni, Boleslav ho přepadl a ublížil mu. Václav však ani v tu chvíli neztratil svou dobrotu a odpustil Boleslavovi. Řekl mu, že odpouštět je důležité a že zloba nikomu nepřináší štěstí. A právě tímto se stal Václav hrdinou, který nás učí, jak je důležité být hodný a laskavý, i když nás někdo zklame.

 

Lidé si Václava pamatují jako statečného krále, který nám ukázal, že dobrota je tou největší silou na světě. A proto si jeho památku připomínáme dodnes, abychom nezapomněli, jak je důležité pomáhat druhým a být laskaví.

A tak si děti připomínáme příběh o svatém Václavovi každý rok. Svatý Václav se stal ochráncem naší země a symbolem dobroty. Na jeho počest slavíme den Svatého Václava, kdy si lidé zpívají písničky a vyprávějí si o jeho odvaze

a laskavosti.

A víte, co nám svatý Václav chtěl ukázat? Že když budeme pomáhat druhým, být laskaví a odpouštět, můžeme udělat svět lepším místem. A i když jsme malí, můžeme začít už dnes tím, že budeme kamarádi, budeme si pomáhat a budeme se k sobě chovat hezky. Protože, když budeme hodní, staneme se takovými malými hrdiny.

Konec příběhu, nezapomeňte, že laskavost a láska jsou ty největší poklady , které můžeme mít.

                                                                                     

Svatý Václav - 28.9., Den české státnosti

Cíl: 

- rozvoj základních hodnot, laskavost, pomoc druhým, odvaha

- podpora dětské kreativity

- seznámit děti s legendou o svatém Václavovi

 

Komunitní kruh

Motivační pohádka - sedneme si s dětmi do komunitního kruhu a přečteme jim legendu o svatém Václavovi (přijatelné verzi pro děti MŠ), příběh může být doplněn i o obrázky (děti tak příběh více pochopí a bude pro zajímavější), během čtení pokládáme dětem otázky: ,,Co se sv. Václavovi stalo?", ,,Kdo byl svatý Václav?" apod. 

Diskuze společně s dětmi: ,,Co znamená být odvážný, laskavý?", Proč je důležité být laskavý ke svým kamarádům a umět odpouštět?"

 

Výtvarná aktivita: ,,Královská koruna"

Pomůcky: čtvrtka, šablona koruny,, lepidlo, ozdobné kamínky, třpytky, tužka, nůžky

 

Píseň:

d167c759-8097-453f-b13c-269cdc048c8a.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oslava - Svatého Václava, podle pedagogiky Franze Ketta

f1860422-c4d7-4cfa-9681-542a7dd81914.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

882703e5-92c7-4b6e-b964-18d668b9ae59.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nejprve děti sedí v komunitním kruhu a hádají co je v krabici.

Když uhodnou krabice se jim otevře.

 

Jaká je koruna? - děti odpovídají (lesklá, kulatá apod.)

 

Nasaď si korunu si teď král/královna, jak chodí takový/á král/ovna?

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář