Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pečení Svatomartinských rohlíčků

article preview

Suroviny: těsto - 225g hladké mouky, 1 lžíce moučkového cukru, 2 žloutky, 125g  změklého másla, 75ml smetana ke šlehání, 1 špetka soli

náplň - 100g mletých ořechů, 65g moučkového cukru, 1 bílek, 1 lžička vanilkového extraktu (nebo 1 vanilkový cukr) nebo můžete v případě alergie na ořechy použít povidla

 

Zpracování: - do mísy nasypeme hladkou mouku, moučkový cukr, žloutky, máslo, smetanu, špetku soli, rukou vypracujeme nelepivé těsto, těsto můžeme zpracovat i v robotu

- hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie, uložíme na 30 minut do lednice

- mezitím připravíme ořechovou náplň z mletých vlašských ořechů, moučkového cukru, bílků, lžičky vanilkového extraktu a vše spojíme aby vznikla tužší hmota. pokud bude hmota řídká, přidáme ořechy, hotovou náplň uložíme do lednice

- odpočaté těsto rozdělíme na 5 dílů a každý vytvarujeme do koule, těsto rozválíme do kulata, na tloušťku zhruba 3 mm, nožem vykrájíme trojúhelníky

-  na každý trojúhelník dáme ořechovou náplň, kraje těsta potřeme bílkem, rohy trojúhelníku a zadní kraj přehneme na náplň, srolujeme a vytvarujeme rohlíček, okraje rohlíčku stiskneme mezi prsty, aby se těsto spojilo

- hotové rohlíčky  klademe na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vajíčkem, plech vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů, pečem 20 minut dozlatova

- upečené rohlíčky posypeme moučkovým cukrem